Lezárult a Nébih kettős minőséget vizsgáló kutatása
Lezárult a NÉBIH vizsgálata az élelmiszerek kettős minőségéről
T
öbb mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt. A minőségbeli eltérés ténye a vizsgált termékek több mint negyedénél igazolódott, ugyanakkor a kutatás azt is megerősítette, hogy a jelenségnek több – adott esetben akár objektív – oka is lehet. Az eredményekről a hivatal tájékoztatta az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontját. A tapasztalatok alapján a Nébih az élelmiszeripari szereplők számára és bevonásával a jelenség kezelését segítő operatív útmutató összeállítását is tervezi.
Lezárult a Nébih hároméves projektje, melynek egyik fő célja az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálata, a jelenséggel kapcsolatos minél sokrétűbb tapasztalatok gyűjtése volt.
Akutatás során három ország – Ausztria, Magyarország és Németország – üzleteiben beszerzett 78 terméktrió és 39 duó, összesen 117 termék összehasonlítására került sor (312 db egyedi minta vizsgálatával). A termékek mintegy ötöde kereskedelmi, sajátmárkás termék volt. A részletes elemzésből nyert eredmények az élelmiszer-előállítókat többek között a receptúra-harmonizálásában és a korrekt vásárlói tájékoztatói rendszer kialakításában, míg a hatóságot a jövőbeni ellenőrzési módszertan kidolgozásában segíthetik. Mindegyik területen lesznek tennivalók, hiszen a Nébih projektje ismételten alátámasztotta, hogy léteznek minőségbeli eltérések az Európai Unió tagállamain belül. Lényeges eltérés a vizsgálat alá vont termékek 25,6%-ánál igazolódott.
A kutatás azt is megerősítette, hogy az eltérések különböző okokra és körülményekre vezethetők vissza. Fakadhatnak például az eltérő nemzeti szabályozásból, helyi alapanyagok felhasználásából, eltérő gyártási körülményekből. Sok esetben hivatkoztak a vállalkozások a fogyasztói preferenciára és ízlésre is az eltérések okának indoklásaként. Speciális kategóriát alkotnak a sajátmárkás termékek, amelyekre különösen jellemző, hogy az adott ország igényeinek megfelelően készülnek. A fő kérdés a jövőre nézve az, hogy mindezeket számításba véve, mely eltérések lehetnek jogszerűek, illetve szükségszerűek, és azokról hogyan lehet korrekt módon tájékoztatni a fogyasztókat.
Az érintett gyártók szinte kivétel nélkül nyitottak voltak a párbeszédre, és kinyilvánították szándékukat a helyes gyakorlat alkalmazására.
A
vizsgálatsorozat idején a Nébih szakemberei az előállítókkal és az érdekképviseleti szervekkel szorosan együttműködtek, hogy a megállapításokat, azok okait komplex módon, több szempontból is megvizsgálhassák. Az érintett gyártók szinte kivétel nélkül nyitottak voltak a párbeszédre, és kinyilvánították szándékukat a helyes gyakorlat alkalmazására és a jogszabályoknak való megfelelésre. 3 cég 3 terméke esetében már a projekt idején megtörtént a receptúra-harmonizáció.
%
LOREM IPSUM
A hivatal az élelmiszeripari szereplők számára és bevonásával a jelenség kezelését segítő operatív útmutató összeállítását tervezi a jövőben.
A
ugusztus 1-én, 2018-ban vette kezdetét az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi szervezetének (CHAFEA) támogatásával megvalósuló RCR-EFSQ – CONS-CPC-JA 811235 kódszámú, élelmiszerminőséggel foglalkozó, 3 éves fogyasztóvédelmi projektünk.
Az élelmiszerbiztonság- és minőség területén a fogyasztói érdekek védelme a hivatalunk kiemelt feladata, így a projekt keretében az EU területén azonos márkanév alatt forgalmazott élelmiszerek minőségét vizsgáljuk az országhatáron belül és azon kívül, továbbá fejleszteni kívánjuk az egyre elterjedtebb online élelmiszervásárlás ellenőrzési rendszerét, a fogyasztók véleményének megismerése és folyamatos tájékoztatása mellett.
A projekt alapvető célkitűzése a fogyasztóvédelemben érintett hatóságok közötti együttműködés fokozása mind hazai, mind nemzetközi szinten.
Munkacsoportok
- WP1: Projektkoordináció
- WP2: Kettős minőség – a jelenség elemzése, ajánlások megfogalmazása a jogi szabályozás megteremtéséhez
- WP3: E-kereskedelem – hatósági ellenőrzési rendszer fejlesztése (útmutatók, módszertan)
- WP4: Kommunikáció – kommunikáció a lakosság felé, oktatás, szemléletformálás, együttműködés a fogyasztóvédelemben érintett hatóságok között
Forrás: NÉBIH
https://portal.nebih.gov.hu/-/lezarult-a-nebih-kettos-minoseget-vizsgalo-kutatasa
Egy év múlva bírságolható lesz a magyar vásárlók hátrányos megkülönböztetése
K2022. május 28-án lép hatályba a kettős minőség szankcionálását lehetővé tevő törvényi előírás. Jövő nyártól már tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt akár félmilliárd forint bírságot is kaphat a magyar vásárlóknak rosszabb árucikket kínáló multi. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idei laborvizsgálatán ellenőrzött 120 termékpár mintegy harmadánál a külföldi változatban több volt a hatóanyag, vagy a csomagoláson bővebb a tájékoztatás.
- 44% LOREM IPSUM SIT AMET
- 60% QUISO LEO CONDIME
- 26% SAGITTIS PORTAM
Véget vet tehát a magyar fogyasztók hátrányos megkülönböztetésének, hogy jövő nyártól szankcionálhatóvá válik a kettős minőség.
Az eltérő minőségű termékek neve a hatósági eljárás megindításával válik közölhetővé, amire szintén 2022 májusától lesz lehetőség. A törvény elfogadása és hatályba lépése közötti másfél éves felkészülési idő alatt a gyártók és a forgalmazók önkéntes intézkedésekkel tehetnek eleget a jogszabályi kötelezettségnek. A fogyasztóvédelem már most jelzi az érintett piaci szereplőknek, hogy a majdani bírságolás elkerülése érdekében hogyan változtassanak gyakorlatukon.
Forrás: ITM Fogyasztóvédelmi Portál
Fotók: NÉBIH, ITM Fogyasztóvédelmi Portál, Euroastra,europar.leuropa.eu, deltakn.sk